Rézfúvós hangszerek

Trombita

A trombita a nyugati zenében használt tölcséres fúvókájú hangszer. Rézfúvós hangszerek közül a legmagasabb hangú. Hangfekvése a kürt, a harsona és a tuba fölött van. Anyaga sárgaréz, vagy más rézötvözet. Egyik végén helyezkedik el a fúvóka, a másik vége tölcsérszerűen kiszélesedik. A tölcséres rész segít a hang sugárzásában, ugyanakkor a fafúvósoktól eltérően a hang képzésében is részt vesz. A leggyakoribb a B hangolású ún. B-trombita, de ezenkívül készítettek már trombitát C, D, Esz, E, F, G, A hangolásban is.

Kürt

A kürt a rézfúvós hangszerek családjának legsokoldalúbb tagja. Fontos szerepet tölt be a szimfonikus és a fúvószenekarokban, fontos tagja, ezenkívül a fafúvós kamarazenében, a fúvósötösben is szerepet helyet kap. ba tartozik. Kör alakban meghajlított, hosszú, vékony csőből és hirtelen kiszélesedő tölcsérből áll. A billentyű nélküli vadászkürtből alakult ki, de a modern kürt szelepekkel/billentyűkkel van ellátva. Sokoldalú karaktere folytán a leglágyabb, édes, dallamos hangszíntől a győzedelmesen harciasig minden szerepre alkalmas. Anyaga sárgaréz, vagy más rézötvözet. Használt hangterjedelme a legnagyobb a rézfúvós hangszerek között. A kürtök közül a B és az F hangolású, illetve a kettő egybeépítéséből kialakított duplakürt a legelterjedtebb, de használnak tripla (F-B-f) és Esz-kürtöt is.  A duplakürt összesen közel hat és fél méternyi csövet foglal magában.

Tenor- és baritonkürt

A tenorkürt anyaga is sárgarézből, vagy más rézötvözetből készült. Három vagy négy billentyűvel, azaz forgó- vagy nyomószeleppel rendelkezik. Ezek más szelepes rézfúvós hangszerhez hasonlóan különböző hosszúságú csődarabokat iktatnak be a csőrezonátorba, ezzel áthangolva azt, hogy minden hang megszólaltatható legyen. A többi tölcséres fúvókájú hangszerhez hasonlóan a tenorkürt  hangforrása is a játékos fúvókához szorított ajkainak rezgése, amely a cső alaphangját és felhangjait képes megszólaltatni. Mivel a hangszer furata hossza nagy részében folyamatosan táguló (kónikus), a hangja kerekebb, lágyabb, mint a trombitáé vagy a harsonáé. Hangolása B, karaktere a leginkább a kürtére emlékeztet.

A baritonkürt vagy egyszerűen bariton a tenorkürt vastagabb menzúrájú változata. Szintén B hangolású, de a tenorkürtéhez képest teltebb, sötétebb hangszínnel rendelkezik, így karaktere inkább a tubáéhoz hasonló. E tenorkürttel együtt „a fúvószenekarok csellója”-ként szokták emlegetni.

Harsona

A harsona, más néven pozan, a  rézfúvós hangszerek közé tartozik. Hangfekvése a trombita és a tuba között van. Jellegzetes vonása az U alakú mozgatható csőszakasz, a tolócső (más néven cúg), amellyel a hangszer cső  hosszát, ezáltal a hangmagasságot lehet változtatni. A harsona egy elnyújtott térbeli S alakban meghajlított csőből áll, melynek egyik végén helyezkedik el a fúvóka, a másik vége tölcsérszerűen kiszélesedik. A fúvóka a trombitáéhoz hasonlóan csészeformájú, de annál nagyobb, szélesebb. A hangszer sárgarézből vagy más rézötvözetből készül.

Tuba

A tuba a rézfúvós hangszerek közül a legmélyebb hangú, a modern szimfonikus zenekarok egyik legfrissebb tagja. Bár csak 19. század közepén jelent meg, azóta gyors fejlődésen ment keresztül. A szimfonikus mellett a fúvószenekarok basszushangszereként, tovább a jazz-ben, a rézfúvós kamarazenében és szólóhangszerként is szerepet vívott ki magának. Egy hosszú, többszörösen meghajlított csőből áll, melynek egyik végén a csésze alakú fúvóka helyezkedik el, a másik vége tölcsérszerűen kiszélesedik. Furata az összes rézfúvós hangszer közül a legtágabb, szinte egész hosszában növekvő keresztmetszetű, kónikus, ami a legmélyebb hangok megszólaltatásának is kedvez, és lágy, meleg, sötét hangszínt eredményez..

Tovább a fúvós tanszak tanáraihoz…→

Tovább az elérhetőségekre…→

Online jelentkezés a 2021/2022-es tanévre

Hangszereink bemutatása

Vonós hangszerek

Billentyűs hangszerek

Fafúvós hangszerek

Rézfúvós hangszerek

Akkordikus hangszerek

Magánének