Tisztelt Látogató!

Szeretnék bemutatkozni, mint a Molnár Antal Zeneiskola AMI intézményvezetője.

Kitüntetéses zongoraművész-tanári diplomámat 2004-ben szereztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Dráfi Kálmán és Szokolay Balázs növendékeként.

Tanulmányaimat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdasági- és Társadalomtudományi Karán folytattam, ahol 2014-ben diplomáztam, mint szakvizsgázott pedagógus, közoktatási vezető. Ezt követően 2017-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenei mentor- és gyakorlatvezető tanár szakirányú továbbképzésén pedagógus-szakvizsgát tettem.

A Molnár Antal Zeneiskolában 2018. szeptembere óta látom el zongoratanári feladatomat. A 2004/2005 tanévben már volt szerencsém a Zeneiskolában tanítani, azóta folyamatos szakmai kapcsolatot ápoltam az intézménnyel.

Pedagógiai munkámat egyetemi tanulmányaimmal párhuzamosan kezdtem el 2000 szeptemberében a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban. Megtisztelő volt számomra, hogy a volt alma materembe visszahívott tanítani az akkori igazgató.

2006-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakközépiskola billentyűs, majd később kamarazene tanszakon folytattam az oktatói tevékenységemet.

2016-tól kezdve köznevelési szakértői feladatokat látok el az Oktatási Hivatal megbízásából.

Pályám során kiváló művészpedagógusokkal volt szerencsém együtt tanítani, tőlük tanulni, valamint pódiumon, játszani.

Zeneiskolánk intézményvezetői szerepének betöltése számomra a művészet-pedagógiai értékeink átörökítési gyakorlatát jelenti. Elhivatottsággal, szaktudással és nagyfokú emberszeretettel felvértezve vállalkoztam e felelősségteljes és nemes feladatra. Szándékom megőrizni az elődöm, elődeim által teremtett értékeket, a magas szakmai színvonalra törekvést, a jó közösségi hangulatot, jó kapcsolatot ápolni az iskola minden partnerével és fenntartani Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosban betöltött kulturális szerepét. Új vezetőként szeretném új kapcsolatokkal bővíteni az intézmény partnereinek körét.

Budapest, 2019. augusztus 22.

Szemendri Gábor

 

A MOLNÁR ANTAL ZENEISKOLA bemutatása

Budapesten, Erzsébetvárosban, egyrészt az Erzsébet körúti központunkban, valamint a VII. kerületben még további nyolc kihelyezett tagozaton nyújtunk zenei alapképzést (hangszeres és elméleti foglalkozásokat) kedvező térítési díj ellenében.

Zeneiskolánk Budapest egyik legnagyobb múltú alapfokú zeneoktatási intézménye. Az 50-es évektől önállóan, több szervezeti formában működött. Kezdetektől a Liszt Ferenc Zeneakadémia gyakorló iskolája volt, 1968-tól VII. kerületi Állami Zeneiskola. Intézményünk 1989-ben felvette Molnár Antal zenetudós-esztéta nevét, aki a XX. századi magyar zenetudomány meghatározó egyénisége volt. Több neves művész kezdte itt zenei tanulmányait. Több kiváló zenetanárunk előadóként is tevékenykedik a pedagógiai munka mellett.

Célok:

  • Intézményünk legfőbb célja a zenei ízlésnevelés, a zeneértő, a hagyományok folytonosságát képviselő, hangverseny kedvelő, öntevékenyen muzsikáló generációk útnak indítása.
  • Másik fontos feladatunk a zenei pályára való felkészítés. Növendékeink közül többen tesznek sikeres felvételit a zenei gimnáziumokba, valamint a Zeneművészeti Egyetemre.
  • Tanáraink gyakorta indítanak növendékeket budapesti és országos versenyeken.  2003-tól – háromévente – az Oktatási Hivatal felkérésére iskolánk szervezi az alap és középfokon tanulók országos hárfaversenyét.  Nagybőgő és kamarazenei fesztiválokat tartunk, megszólítva Pest megyét és az új „Belső Pesti” tankerület művészeti iskoláit.

Lehetőségek:
A Molnár Antal Zeneiskolában öt tanszakon belül, valamennyi vonós és fúvós hangszerre lehet jelentkezni, valamint zongorára és az akkordikus tanszak hangszereire: hárfára, gitárra, cimbalomra, ütőre. Várja a jelentkezőket az elmélet (szolfézs, előképző) és a magánének tanszak is.

A hangszeres tudást növendékeink zenekarokban, együttesekben kamatoztathatják. Az együtt muzsikálással egyik legfontosabb pedagógiai célunk is megvalósul. A vonós és fúvós tanszakon kölcsönhangszert, a hárfásoknak, cimbalmosoknak, bőgősöknek és ütősöknek pedig gyakorlási lehetőséget biztosítunk. Minden nyáron zenei tábort szervezünk kerületi önkormányzatunk támogatásával.

Büszkék vagyunk régi növendékeinkre, a zeneakadémiai gyakorlóiskolai időkből.

Hosszú a sor: hegedűsök, zongoristák, csellisták és énekesek, Batta Andrástól Perényi Eszteren (kerületünk díszpolgára) és Perényi Miklóson át Szenthelyi Miklósig, de sorolhatnánk hosszan az itthon és külföldön híressé vált zenészek neveit. A kicsit későbbi időkből, a mi növendékünk volt pl. Várjon Dénes zongoraművész (videók, fotók) vagy Gulyás Csilla (hárfaművész, tanár) a Zenetanárok Társaságának elnökhelyettese.

Láthatnak honlapunkon videó beszélgetést Kocsis Zoltánnal, Ránki Dezsővel és Presser Gáborral, akiket a mi iskolánk indított el a zenei pályán.

Büszkék vagyunk nemrég híressé vált növendékeinkre:

  • a Rising Star első díjasára Várhegyi Lucas Palmirára, az „első virtuózok” Puporka Jenőjére. A „második virtuózok” díjazottjai közül szintén a mi zeneiskolánkban kezdett tanulni Váradi Gyula és Kökény Tamás is.
  • büszkeségeink, nemzetközi versenydíjas hárfásaink: Borka Hanna (Israel; ma Genfben tanul) Bábel Klára (Olaszország; a Rádiózenekar művésze)
  • a „Fölszállott a Páva” nyertese Ürmös Sanyi szintén nálunk tanult cimbalmozni.

Azokra is büszkék lehetünk, akik a zenei pályát választották, és azokra is, akik amatőrként rendszeresen visszajárnak hozzánk, hogy együtteseinkben örömmel muzsikáljanak, de azokra is, akik pusztán megőrizték a zene szeretetét…

 

KISS TÜNDE (intézményvezető 2003-2019)