A Molnár Antal Zeneiskola működése

Ezen az oldalon bemutatjuk zeneiskolánk működését.
Amennyiben alapfokú zenei oktatás iránt érdeklődik, kérem olvassa el az alábbi tájékoztatót.

 

A Molnár Antal Zeneiskola Budapest VII. kerületében, Erzsébetvárosban található egyik legnagyobb múltú alapfokú zeneoktatási intézmény. Az oktatás délutáni hangszeres órákból és a zenetanulást segítő kötelező órákból áll. A zeneiskola központja az Erzsébet krt. 32 szám alatt található, de  a képzés legtöbbször kihelyezett tagozatokon történik, melynek VII. kerületi általános iskolák adnak otthont.

Milyen korosztályt várunk?

A Molnár Antal Zeneiskolában az általános iskolás korú növendéktől a dolgozó felnőttig minden korosztály megtalálható. A jelentkezők legtöbbször 7-8 évesek. Habár a zenetanulást érdemes minél korábban elkezdeni, tanáraink számos alkalommal megbizonyosodnak róla, hogy a fiatal felnőttek zene iránti szeretete, érettsége is pozitív hatással tud lenni zenei tanulmányukra. Ennél a korosztálynál a gyakorlás a sok elfoglaltság  miatt olykor háttérbe szorulhat ugyan, ám így is sok kellemes pillanatra lehet számítani a zenélés által.

Miért jó a zenetanulás?

A zenélés örömet okoz

Bár a darabok megtanulása olykor nehéz feladat lehet, de a folyamatos fejlődés, a szülők büszke tekintete minden gyermek számára örömet okoz.

Közös zenélés öröme

Közös zenéléskor gyakran a lámpaláz is enyhülhet, ezáltal a produkció egy magasabb szintre lép.
Az iskolai együttesekben, kamaracsoportokban gyakorta örök barátságok köttetnek.

Pozitív hatással lesz gyermekére

A zenetanulás számos pozitív hatással jár. Fejleszti a koncentrációt, a logikát, az olvasási készséget, az együttműködést, emellett kitartásra és fegyelmezettségre nevel. Bővíti az általános műveltséget, és segít az érzelmek kifejezésében.

A zenetanulás menete

A kezdet: Zenei előképző

A zenei előképzés csoportokban zajlik, ahol a gyermekek zenei képességeit fejlesztjük. Itt a ritmusjátékoké, éneklésé és a mozgásé a főszerep. A 6-7 éves gyermekek megtanulhatják a zenei írás-olvasás alapjait és megismerkedhetnek a hangszerekkel. A zenei előképző segíti a későbbi gördülékenyebb hangszeres tanulást.

Hangszertanulás

Hangszer választás előtt érdemes körültekintően tájékozódni a választható hangszerekről. Szaktanáraink segítenek a hangszerek kipróbálásában és tanácsot adhatnak a választással kapcsolatban. A hangszeres tanulást legtöbbször 8 éves kortól ajánljuk, de ezt egyes hangszereknél az egyéni fizikai adottságok is befolyásolják. Bizonyos fúvós hangszerek előtt érdemes lehet furulyát vagy fife-ot tanulni, míg a magánének tanszak 15 éves kortól várja a növendékeket.

A hangszeres órák egyéni oktatás keretében zajlanak 2×30 percben hetente. Ezeken az órákon tanáraink oda tudnak figyelni a tanulók egyéni képességeire, ezáltal a haladás tempója alkalmazkodik a gyermek igényeihez. A tanórák mellett erősen ajánlott a rendszeres otthoni gyakorlás.
Iskolánkban a különösen tehetséges növendékeknek lehetőségük van “B” tagozaton emelt óraszámban, heti 2×45 percben zenét tanulni.

Kötelező tárgyak

A hangszeres órák mellett négy éves kötelező szolfézs segíti a hangszertanulást. Ezeken az órákon szélesítjük tanulóink zenei ismereteit, fejlesztjük hangjukat, hallásukat és kottaolvasási képességüket. A kötelező szolfézstanulás után számos kötelező tárgy közül választhatnak növendékeink. Várja a zenélni vágyókat iskolánk vonószenekara, gitár együttese, fuvola együttese és Bigbandje (fúvós együttese), ahol megtapasztalhatják az együtt muzsikálás örömeitA kötelező tárgyak heti 90 perc elfoglaltságot jelentenek.

 

Saját hangszer a zenetanuláshoz?

Mivel egy hangszer megvásárlása olykor drága befektetés és vásárlása is nagy körültekintést igényel, ezért zeneiskolánk ingyenesen, bérleti díj nélkül biztosít hangszert saját növendékei számára. Egyes tanszakok ezalól kivételt képeznek. A zongora és gitár tanuláshoz feltétlen szükséges a saját hangszer beszerzése. Hárfa és cimbalom gyakorlására az iskolában biztosítunk lehetőséget. Mivel a hangszerek korlátozott számban érhetőek el, így ajánlott a minél korábbi jelentkezés.

Vizsga és koncertek

A zeneiskolában tanuló növendékeink kötelezően kétszer mutatják meg a tanultakat egy tanévben. Először decemberben vagy januárban kedveskednek szeretteiknek néhány műsorszámmal, majd a tanév végén vizsga keretében mutatják meg éves fejlődésüket a tanszak tanárainak. 

A zenélni vágyóknak a kötelező fellépések mellett számos  más koncert is lehetőséget ad. Rendezünk hangversenyeket többek között a zene világnapja, advent, valamint a magyar kultúra napja alkalmából is. 

Térítési díj, tandíj

A 2011. évi CXC. tv. valamint a 20/2012 (VIII.30.) EMMI rendelet alapján a zeneiskolában tanulók térítési díjat fizetnek, melynek összege az aktuális tanév előtt kerül kiszámításra. 

A korábbi térítési díj táblázat itt érhető el.