Billentyűs hangszerek

Zongora

A zongora billentyűs, polifón húros hangszer. Hangterjedelme igen nagy, általában 7-8 oktáv. Billentyűsorral összeköttetésben álló, kis kalapácsokkal megütött, hangszekrényben kifeszített fémhúrok adják a zenei hangot. Hangképzése mechanikus, alapszintű kezelése a többi hangszerhez képest egyszerű, viszonylag könnyen és gyorsan elsajátítható, azonban mesterévé válni kitartó gyakorlással lehet csak. Népszerűségének oka az is, hogy egy játékos több szólamot képes egyidejűleg megszólaltatni rajta, így zenekari vagy kórusműveket, de akár operákat is könnyen előadhatunk segítségével. Ilyen szempontból a zeneszerzők és karmesterek fontos segédeszköze.
A zongora tanulás már korán, akár az általános iskolával egyszerre elkezdhető, viszont az otthoni hangszer a gyakorlás fontossága miatt kötelező. 
Elsősorban akusztikus hangszert – pianínót, zongorát – preferálunk, de a jobb minőségű digitális zongorák is megfelelnek tanulás céljára.


 

Orgona

Az orgona összetett aerofon hangszer, hangját ajaksípok és nyelvsípok adják. A sípok egy vagy több, kézzel működtethető billentyűzettel – azaz manuállal – és legtöbbször egyetlen pedálsorral szólaltathatók meg. A sípok levegőellátásáról mechanikus szerkezet gondoskodik.

Tovább a billentyűs tanszak tanáraihoz..→

Tovább az elérhetőségekre…→

Online jelentkezés a 2021/2022-es tanévre

Hangszereink bemutatása

Vonós hangszerek

Billentyűs hangszerek

Fafúvós hangszerek

Rézfúvós hangszerek

Akkordikus hangszerek

Magánének