Utoljára 2017-ben adott koncertet a Molnár Antal Zeneiskola a Wesselényi utcabéli Baptista Imaházban. A hosszú kihagyás után hatalmas örömünkre szolgált az újratalálkozás, és hogy az advent végéhez érve, a szívünkben az ünnepekre hangolódva ismét közösen muzsikálhattunk. Hagyományosan iskolánk nagyobb együttesei lépnek fel adventi hangversenyünkön. A tradíciót követve, 2023 decemberében öt formáció állt a színpadra iskolánk növendékeiből és tanáraiból.

A Fuvola Kvartett előadásában két mű hangzott el. Elsőként Éugéne Bozza, XX. századi francia zeneszerző és hegedűművész Jour d’été á la Montagne című darabja, majd Cahn Styne és James Christensen kortárs műve, a sokak által szeretett Let it Snow című dal csendült fel. A kvartett tagjai Solti Bettina, Bániczki Daniella, Hegedűs Orsolya és Kisné Bokor Emőke voltak. A diákokat hegedűtanáruk, Kisné Bokor Emőke készítette fel.

A műsort a gitáros zenekar folytatta. Michael Praetorius, reneszánsz, illetve a kora barokk idején élt német zenetudós és zeneszerző szvittjéből hallhattunk a Courrante, a La Bourrée, a Ballett és a Spagnoletta tételeket. A gitárzenekar felkészítő tanárja Kiss Bálint András volt.

Iskolánk fúvószenekara az évek során szép létszámmal növekedett, a fiatal tehetségek pedig mindegyre ügyesebbek. A zenekar az adventi hangversenyen Patrick Doyle, amerikai zeneszerző művét játszotta el, amelyet a Merida, a bátor című animációsfilm betétdalaként írt. Ezt követően Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics, orosz származású zeneszerző és zongoraművész, a XX. század legjelentősebb komponistájának jazz keringőjét adták elő. Betekintést kaptunk azt illetően, hogy Oroszországból hogyan látták a jazz műfaját, mit hitt az orosz zeneszerző a jazzről, és ezt hogyan jelenítette meg a saját zenéjében. Iskolánk ütőtanára, ifjabb Lajhó Gyula írta át a tételt fúvószenekarra. A zenekart Gáblik Judit vezényelte.

A fúvósok után a vonósok következtek. George Philip Händel Rodrigo című operájából játszottak egy szvittet, a Menütt I, Sarabande és Bourrée tételeket. Ezt követően Ennio Morricone, a XX. századi egyetemes filmzene egyik legismertebb és legnagyobb hatású alakjának Gabriel’s Oboe című dala csendült fel. A mű A misszió című film betétdalának készült, eredetileg oboára írták, a vonószenekar előadásában azonban hegedűn szólalt meg a szóló. Gáblik Judit vezényelt, a hegedűszólista Csehi Noémi volt.

Adventi koncertünk utolsó műsorszámaként az összes kamaraformáció a közösen a színpadra állt, hogy közösen adják elő John Williams, amerikai zeneszerző és karmester Somewhere in my Memory című művét. A fúvósok, vonósok, ütősök, a hárfa és a magánének tanszak növendékeiből és tanáraiból összeállt szimfonikus zenekar tréfás karácsonyi kötődése a dallal onnan ered, hogy a mű eredetileg a Reszkessetek betörők című film betétdalaként szólalt meg – tudtuk meg az este kiválóan felkészült porondmesterétől, Keönch László Farkastól.

Köszönjük minden kedves fellépőnknek a káprázatos műsort, és külön köszönjük a támogatást és a segítséget a baptista imaház lelkipásztorának, Kübler Jánosnak, és A XXI. Század Zenéje Alapítványnak. Reméljük, hogy egy boldog karácsony után sikerekben gazdag, szorgalmas újév köszönt ránk!