Talán nem túlzás azt állítani, hogy az Otto Wagner tervei alapján készült, romantikus és mór stílusjegyeket magán viselő Rumbach zsinagóga a világ egyik legszebbje. Az épület teljeskörű felújítása és helyreállítása után 2021-ben nyílt meg újra. Azóta nem csak hitéleti, hanem közösségi térként is funkcionál; rendszeresen különböző előadásoknak, rendezvényeknek szolgál helyszínül. Idén immáron második alkalommal léptek a Molnár Antal Zeneiskola növendékei és tanárai színpadra a falak között.

Míg a júniusi tanévzáró koncerten iskolánk diákjaié volt a főszerep, most decemberben, Luca-napján tanáraink és már végzett növendékeink csillogtatták meg tudásukat a Fény ünnepe címen rendezett gálahangversenyünkön.

Nemcsak a viszonttalálkozás, a közös muzsikálás öröme is különleges, meghitt hangulatot csempészett a szívekbe.

 

Ünnep volt a javából. December 13. az évben többszörösen nevezetes dátum. Ez a hanuka hatodik napja. Ilyenkor a zsidók világszerte a Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, valamint a nyolc napon át égő olajmécses csodájára emlékeznek. Kiss Henriett, a zsinagóga igazgatója köszöntője után a Molnár Antal Zeneiskola vezetője, Konkoly Thege Réka és Szücs Balázs alpolgármester közösen gyújtották meg a hanuka gyertyáit. Szücs Balázs, aki korábban református lelkészként szolgált, kiemelte, hogy az advent és a hanuka is a fényről szól: „Ilyenkor az arcunkat a fény felé fordítjuk és a mindennapok árnyékai mögénk kerülnek. Az ünnepen csak az igazán fontos dolgokat érdemes kimondani, és számomra most az a legfontosabb, hogy megköszönjem az itt megjelent szülőknek azt az áldozatot, hogy a gyerekeiket zenére taníttatják. Egy olyan világban, ahol a kultúrát, a művészeteket egyre kevésbé becsülik meg. Köszönöm a tanárok munkáját is, akik a jövő zenei tehetségeit felnevelik.”

A koncerten elhangzottak Antonio Vivaldi, Carl Reinecke, César Cui, Edward Elgar, Eriks Esenvalds, Felix Mendelssohn, Gabriel Fauré, Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach és Joseph Haydn klasszikus művei, valamint Baden Powell dzsesszzeneszerző Deixa című dala. A jótékonysági koncert bevételéből a zeneiskolánkat segítő A XXI. Század Zenéje Alapítványt támogatta kedves közönségünk. Köszönjük mindenkinek a részvételt!